"ΒΑΣΤΑ Αρκαδίας" Η ηλεκτρονική εφημερίδα του Συλλόγου των απανταχού Βασταίων "Η ΠΡΟΟΔΟΣ" !!

Τρίτη, 9 Αυγούστου 2016

ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΟ ΒΑΣΤΑ 2016


                              
    Πάει τέλειωσε και το φετινό όμορφο πανηγύρι στο βάστα και άλλο ένα θα περάσει στην ιστορία του χωριού μας και μόνο οι όμορφες αναμνήσεις θα μας συνοδεύουν για αρκετό διάστημα από τώρα.
    Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα απ την αρχή για να πούμε ότι και φέτος  παρ’ όλες τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει ο λαός μας λόγω της κρίσης και  τα πένθη του τελευταίου διαστήματος , με τη γρανιτένια θέληση του Δ.Σ. και των γνωστών και μη εξαιρετέων εθελοντών, το πανηγύρι με όλες τις εκδηλώσεις του είχε εξαιρετική επιτυχία.
        Πέμπτη 4/8/16 αφού είχαν εξασφαλιστεί με δωρεές τα κολοκύθια η ομάδα «κρούσης» του συλλόγου , άντρες και γυναίκες, με το χαμόγελο στα χείλη και τραγουδώντας, βεβαίως με τη συνοδεία του μαγνητόφωνου  και με εορταστική διάθεση  όπως κάθε φορά, έτριψαν και ετοίμασαν τα κολοκύθια έτοιμα για το φούρνο. Το καινούριο μαγειρείο πίσω απ’ το σχολείο και ο εξωτερικός του  χώρος του, έζησαν πραγματικά εορταστικές , χαρούμενες στιγμές και βέβαια μ’ όλα αυτά ολοκληρώθηκε με επιτυχία  η προετοιμασία της κολοκυθόπιτας.
4/6/16 Η ομάδα κρούσης επί τω έργω ( περί ορέξεως κολοκυθόπιτα)
    Την Παρασκευή 5/8/16 το βραδάκι λάμπρυνε με την παρουσία της η χορωδία της ιεράς Μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλόπολης όπου και παρουσίασε υπέροχα  τραγούδια  κάτω απ’ τη διεύθυνση του κ.Καρπούζου και την επιμέλεια του κ. Μανιάτη. Υπέροχες πραγματικά στιγμές.
Η συνέχεια και αφού είχε ολοκληρωθεί σχεδόν η προσέλευση του κόσμου και ο χώρος του Σχολείου γέμισε ασφυκτικά, άρχισε το ξεφάντωμα με την ορχήστρα του φίλου του χωριού κλαρινετίστα Γιώργου Τσοπελάκου που κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες. Το χορό όπως σχεδόν πάντα άρχισε ο Πατέρας Κωνσταντίνος μαζί με μέλη του Δ.Σ. για να ακολουθήσει το ξεφάντωμα της νεολαίας μας.   
5/8/16  Η χορωδία της Ι.Μητρόπολης. 

6/8/16 Οι καλεσμένοι απολαμβάνουν την κολοκυθόπιτα
 Να πούμε πως πανηγύρι στο Βάστα χωρίς την παραδοσιακή γουρνοπούλα δεν γίνεται που ασφαλώς συνοδεύονταν με διάφορες σαλάτες, τυριά ,τζατζίκια, άφθονο κρασί και μπύρες που όλα μαζί συμπλήρωναν  το μενού της βραδιάς. Δεν θα παραλείψουμε να αναφέρουμε και την πλούσια λαχειοφόρο μας με βασικό δώρο το ρόλοι αξίας 300 Ευρώ που  προσέφερε ο συγχωριανός μας Βασίλης Αλεξόπουλος. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς καθώς και τους πάνω από 50 χορηγούς
6/8/16     Το σερβίρισμα του μπακαλιάρου
      Σάββατο 6/8/16.  Το γραφικό Εκκλησάκι του Σωτήρος  έχει την τιμητική του. Ο Παπακώστας πάντα τυπικός και πιστός στο καθήκον του . Ο κόσμος άρχισε σιγά σιγά να ανηφορίζει και να καταφθάνει να ακούσει τη θεία λειτουργία και να ανάψει το ταπεινό κεράκι του .
       Στο σχολείο η προετοιμασία  απ’ το Δ.Σ. και τους κατάκοπους απ’ την υπερπροσπάθεια εθελοντές, με το πέρας της θείας λειτουργίας είχε ολοκληρωθεί και όλα ήταν έτοιμα (σκιάδια, στρωμένα τραπέζια ,ηχητικά κτλ) να υποδεχτούν τους καλεσμένους να απολαύσουν τη φρεσκοψημένη κολοκυθόπιτα τον παραδοσιακό μπακαλιάρο και φυσικά όλα τα υπόλοιπα εδέσματα που συνοδεύονταν από άφθονο κρασί και μπύρες και φυσικά όλα τα αναψυκτικά.  Οι ευχές από παντού που ακούγονταν έκαναν το φαγητό απόλαυση και το κρασί γλυκόπιοτο. Ευχάριστα πραγματικά  συναισθήματα που απαλαίνουν την ψυχή μας.
     Το απόγευμα η προβολή για τα παιδιά μάζεψε αρκετούς Βασταίους που απόλαυσαν τη δροσιά της βραδιάς τρώγοντας σουβλάκια που προσέφερε επίσης ο σύλλογος μαζί με το κρασάκι. Επίσης δοκιμάσαμε το απίθανο κρασί του Αλέξη του Κατσιώλη και τον ευχαριστούμε από καρδιάς. Ίσως η πιο καλή στιγμή για χαλάρωση και κουβεντούλα με ανθρώπους που τιμούν και σέβονται αλλά και καταλαβαίνουν  ο ένας τον άλλο.  Ότι καλύτερο και ομορφότερο .
    Να και η Κυριακή 7/8/16.  Την τιμητική αυτή τη φορά την είχε η κρύα βρύση με τα κρυστάλλινα παγωμένα νερά της και το βαθύ ίσκιο που προσφέρουν απλόχερα τα αιωνόβια πλατάνια της. Τι να πρωτοπεί κανείς γι’ αυτόν τον ευλογημένο πανέμορφο τόπο;
     Ακριβώς εκεί στην κρύα βρύση ολοκληρώθηκε το εορταστικό τετραήμερο με μια φανταστική συνεστίαση που οργάνωσε ο σύλλογος  και θα θυμόμαστε για πάρα πολύ καιρό.         
     Με το Δ.Σ. μπροστάρη και όλους τους εθελοντές καθώς και όλες τις 
νοικοκυρές που είχαν ετοιμάσει εξαιρετικά  εδέσματα, αλλά και όλον τον υπόλοιπο κόσμο που κατέκλεισαν το χώρο  βγήκε αυτό το μοναδικό αποτέλεσμα.
7/8/16  Να και ο μπουφές μας στην κρύα.
    Μετά το «ντου» στο μπουφέ και τα χορτασμένα στομάχια καθώς και τα πρώτα ποτηράκια κρασί, να και κάποια τοπικά παραδοσιακά τραγούδια απ’ τους αγαπημένους Τάκη Ζώη, Λάμπρο Κουλούρη, Πέτρο Σουλαντίκα, Βασίλη Αλεξόπουλο και ασφαλώς με την ακολουθία όλης της Βασταίικης «χορωδίας».
     Ας ήταν να μην τελείωναν ποτέ τέτοιες απίστευτες στιγμές και τόσο όμορφος  τρόπος διασκέδασης που οι Βασταίοι ξέρουν να κάνουν και να συγκινούν.
    Η συνέχεια -έτσι συνήθως συμβαίνει-, ήταν ο χορός και το ξεφάντωμα μέχρι  που έφτασε το πλήρωμα του χρόνου οπότε σιγά – σιγά και διστακτικά, άρχισε  η αποχώρηση και άλλη μια υπέροχη εκδήλωση να περάσει στην ιστορία του χωρίου και οι όμορφες αναμνήσεις να μας συνοδεύουν για πάντα.
Η ευχή μας είναι, του χρόνου να είμαστε περισσότεροι και  κάτω από καλύτερες συνθήκες. Να είμαστε όλοι καλά.
                                                          Το Δ.Σ.

6/8/16 Ο λεβέντης ο Παπακώστας σέρνει το χορό.
7/8/16 Η συνεστίαση στην κρύα βρύση 
                                 
6/8/16      Η πρόεδρος γυναικών Μεγαλόπολης σέρνει το χορό
7/8/16      Βασίλης και Γιάννης Αλεξόπουλος οι τραγουδιστές μας στην
κρύα βρύση.
5/8/16     Ο Νικόλας με τον Παπακώστα σέρνουν το χορό
   
7/8/16   Τα βλαστάρια του χωριού μας στην κρύα βρύση
 
6/8/16   Η κυρα Βάσω σέρνει το χορό στα 85 της