"ΒΑΣΤΑ Αρκαδίας" Η ηλεκτρονική εφημερίδα του Συλλόγου των απανταχού Βασταίων "Η ΠΡΟΟΔΟΣ" !!

Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

9/8/2017    Συνεστίαση στην Κρύα  στα πλαίσια  του Πανηγυριού


ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΑΣΤΑΙΩΝ

….Πoλλοί  είναι οι  λόγοι που συναντιόμαστε, ο  σοφός λαός μας με την θρησκεία μας αντάμα, γιόρταζαν και πανηγύριζαν τους Άγιους μας στη χάρη τους, κάθε τόπος και τον δικό του Άγιο και το δικό του Πανηγύρι, σημείο συνάντησης φίλων συγγενών από τα δίπλα και παραδίπλα χωριά, (βλέπετε συμπεθέρια και συμπέθεροι), η σκόλη ήταν ανάσα στη δύσκολη και σκληρή καθημερινότητά τους. Οι Σύλλογοι παρά τις δυσκολίες των καιρών προσπαθούν να κρατήσουν τις γιορτές και τα πανηγύρια, που είναι και σήμερα σημείο συνάντησης για όλους μας, κρατώντας την παράδοση, όσο μπορούμε με κόστος θα ‘λέγα, η παράδοση εμπεριέχει ήθη, έθιμα, που έχουν να κάνουν με τις ρίζες μας, κατ’ επέκταση και με το παρελθόν μας, αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός από εμάς να αποποιηθεί τις ρίζες και το παρελθόν του, αλλά και αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός από εμάς να στηρίξει και να υποστηρίξει την παράδοση.  Μέσα σε τούτη το κοσμοχαλασιά, οι Σύλλογοι, μας αυτοπροσδιορίζουν όλους μας. Το Δ.Σ. του Συλλόγου  μας και τούτη τη χρονιά προσπάθησε και διοργάνωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού - το πανηγύρι του Σωτήρος,  ξεκινήσαμε στις 4/8 με την προετοιμασία της παραδοσιακής κολοκυθόπιτας, συνεχίσαμε 5/8 την παραμονή με τον εσπερινό και την αρτοκλασία υπέρ υγείας των μελών του Συλλόγου και χωριανών, ευχαριστούμε τον παπα-Κώστα, τους ψάλτες κ. Δημόπουλο, κ. Μαρίνη, κ. Γιαλαμά, κα. Β. Μητροπούλου και Αθ. Κώτσιρα, το ίδιο βράδυ την εκδήλωση ξεκίνησε το χορευτικό της Τρίπολης «Πολιτιστική Κληρονομιά», υπεύθυνη η κ. Παναγιωτοπούλου, ευχαριστούμε το Δήμο και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο Δ.Σ. κ. Μαρκολιά και κ. Μπάζιο και βεβαίως την κ. Δέσποινα Νικ. Γαλάνη,  συνεχίστηκε  η βραδιά  με Δημοτική Ορχήστρα  και τραγούδια. Ανήμερα του Σωτήρως, μετά τη Θεία Λειτουργία, η κολοκυθόπιτα, ο βακαλάος και το κρασί μας περίμεναν στα στρωμένα τραπέζια στο προαύλιο του σχολείου, όλα τούτα όπως κάθε χρόνο είναι προσφορά του Συλλόγου μας για όλους. Δευτέρα 7/8 το συγκρότημα «ΑΡΚΑΔ’ΕΣΜΕΝ» με υπεύθυνο τον κ. Σπυρόπουλο σε μια φεγγαρόφωτη βραδιά μας ταξίδεψαν στα όμορφα μονοπάτια της δημοτικής και της λαϊκής μας κληρονομιάς, μας αποτοξίνωσαν από την ασχήμια που έχουν ακούσει τα αυτιά μας και ελάφρυναν την ψυχή μας, τους ευχόμεθα τα καλύτερα. Στις 9/8 στα πλατάνια της Κρύας Βρύσης οι γυναίκες δώσαμε ότι καλύτερο είχαμε στο σπιτικό μας με φαγητά της παράδοσης, τσουγκρίσαμε τα ποτήρια μας και ευχηθήκαμε να ‘μαστε όλοι καλά και του χρόνου.
Μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Δήμου Μεγ/λης κ. Μαρκολιάς, ο Αντιδήμαρχος κ. Δούκουρης, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής κ. Μιχόπουλος και μέλος του Δ.Σ του Δήμου, η Πρόεδρος και Γραμματέας του Συλλόγου Γυναικών Μεγαλόπολης «Καλλιστώ» κ. Μ. Λαγούδη και κ. Ε. Ματζιώρη, ο Πρόεδρος και φίλος Δ.Δ. Ίσαρι, κ. Τσουτσουμπρής, ο Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Ίσαρι, κ. Ασημακόπουλος, οι Σύμβουλοι κα Καλληβουρνά,  κα Λάμπρου- και φίλοι Ισαραίοι, συγγενείς και φίλοι Δασοχωρίτες, συγγενείς και φίλοι Γαρατζαίοι. Ευχαριστούμε όλες και όλους μέλη και χωριανούς που δούλεψαν εθελοντικά και κατέθεσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να φέρουμε αυτό το αποτέλεσμα, ακόμη και οι πιτσιρικάδες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, τους ευχόμαστε καλή πρόοδο, ευχαριστούμε τον Γ. & Β. Αλεξόπουλο, τα παιδιά του Θ. Σουλαντίκα, τα παιδιά Γ & Α. Ζώη, τους Ν. & Ε. Παπακωνσταντίνου, τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιάτου, και τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τους καταστηματάρχες Βέλου και Κιάτου Κορινθίας και βεβαίως τους καταστηματάρχες της Μεγαλόπολης.
Σας ευχαριστούμε όλους για την παρουσία σας, αλλά και για την ηθική και οικονομική στήριξή σας. Για τυχόν παραλήψεις ζητάμε συγνώμη. Ευχόμαστε σε όλους καλή υγεία και καλό χειμώνα.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου