"ΒΑΣΤΑ Αρκαδίας" Η ηλεκτρονική εφημερίδα του Συλλόγου των απανταχού Βασταίων "Η ΠΡΟΟΔΟΣ" !!

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016

Τ ΆΡΟΥΣΑΛΙΟΥ 2016Νέα του Συλλόγου Βασταίων
Μνημόσυνο Ρουσαλιού
Έθνος είναι η γλώσσα μας, ο πολιτισμός μας, η θρησκεία μας, τα ήθη, τα έθιμα αλλά και  οι παραδόσεις μας, όλα ετούτα είναι ο τόπος μας.
Η θρησκεία μας – εκκλησία, έχει καθορίσει – αφιερώσει δυο ψυχοπαρασκευο-Σάββατα για τους αγαπημένους μας, τις ψυχές τους, το ένα είναι το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς και το έλεγαν της απολυτής – ήρθαν οι απολυτές έτσι έλεγαν οι γιαγιάδες μας, ανοίγουν λέει οι πόρτες του κάτω κόσμου και οι ψυχές είναι απολυτές, το άλλο Σάββατο είναι της πεντηκοστής που έκλειναν οι πόρτες για τις ψυχές πάλι στον κάτω κόσμο, γι’ αυτό και το τραγούδι μοιρολόι όλα τα Σάββατα να ‘ρθουν το Σάββατο του Ρουσαλιού να πάει και να μην έρθει, μοίραζαν στάρι βρασμένο που συμβολίζει τον θάνατο και την ανάσταση που έχει μέσα όλα εκείνα τα συμβολικά του πάνω κόσμου και του κάτω – σταφίδα – μαϊντανό – ρόδι και άλλα, επίσης μοίραζαν ψωμί τυρί και κρέας βραστό να συγχωρηθούν και οι εχθροί ακόμη.
Ο Σύλλογος μας έχει αφιερώσει το προ της πεντηκοστής Σαββατοκύριακο, μνημόσυνο εις μνήμη των απανταχού Βασταίων.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου βάση καταστατικού, νιώθοντας την ανάγκη διεκπεραιώνει κάθε χρόνο κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μνημόσυνο τούτο, ήμασταν όλοι παρόντες και συνεχίσαμε το έθιμο της παράδοσης μας.
Το ψυχοπαράκευο το απόγευμα πήγαμε κόλλυβα αλλά και πρόσφορο στην εκκλησία μας, ο Παππακώστας μνημόνευσε όλα τα ονόματα των Βασταίων από το βιβλίο της εκκλησίας μας και στο τέλος έγινε το μοίρασμα, το Σάββατο το πρωί πήγαμε στο νεκροταφείο για το τρισάγιο.
Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των απανταχού Βασταίων, τα κόλλυβα, ψωμί και τυρί ήταν προσφορά της οικογένειας Βασιλείου και Μαρίας Μητροπούλου.
Το επιμνημόσυνο τραπέζι έγινε απ’ το Σύλλογο μας όπως το θέλει η παράδοση με βραστό κρέας, ψωμί και κρασί εις μνήμη των απανταχού Βασταίων και προς ανάπαυσή τους.
Παρόντες και τούτη τη χρονιά σαν καλοί Στρατιώτες Μήτσος – Νίκος – Αποστόλης αλλά και όλοι οι άλλοι της προσφοράς.
Το Δ.Σ. ευχαριστεί όλους για την παρουσία, την ηθική αλλά και την οικονομική υποστήριξή τους, επίσης, ευχαριστεί την πρεσβυτέρα, την Δήμητρα Παναγοπούλου, για την προσφορά τους στο ψαλτήρι όλο τον χρόνο, καθώς και την Βασιλική Μητροπούλου - Παναγοπούλου, ευχαριστούμε θερμά τον Θοδωρή Γιαλαμά για την παρουσία του που τιμά το χωριό μας και το Σύλλογο στις εκδηλώσεις μας, αλλά και για την προσφορά του στο ψαλτήρι.
Ευχαριστούμε όσους μπόρεσαν να παραβρεθούν και να στηρίξουν τούτη την παράδοση στους δύσκολους καιρούς που περνάμε όλοι μας.
Ευχαριστούμε τους συγγενείς Γαρατζαίους, καθώς και τους εκπροσώπους του Συλλόγου Μητροπέτροβας, τους συγγενείς Δασοχωρίτες, τους φίλους Ισαραίους, τους εκπροσώπους του Συλλόγου Ισαραίων, τον εκπρόσωπο του χωριού και τον Παπανεκτάριο, τους εκπροσώπους του Συλλόγου ΝΕΔΑ και τον φίλο μας Γιώργο Τσοπελάκο.
Ευχαριστούμε για την ειδική πρόσφορα της Φρειδερίκης, της Σούλας, της Νίτσας, της Τατιάνας σύζυγο Μιχάλη Κουλούρη καθώς και τον Φώτη Θεοδώρου Κουλούρη αλλά και την προσφορά της οικογένειας Ιωάννου και Δήμητρας Κατσιώλη, επίσης τον Χρήστο Ζαχαρόπουλο, τον Παναγιώτη Μητρόπουλο, τον Θανασάκη και τον Αλκαίτο, όλων η βοήθεια ήταν πολύτιμη.
Τούτα τα ψυχοσάββατα περισσότερο από κάθε άλλη φορά μας δίνουν την ευκαιρία να φέρουμε στην μνήμη μας όλους τους αγαπημένους μας που έφυγαν από τούτο τον μάταιο κόσμο και να ευχηθούμε να συγχωρεθούν και να είναι αναπαυμένες οι ψυχές όλων.
Ευχή του Δ.Σ. του Συλλόγου είναι να είμαστε όλοι καλά.
Για το Δ.Σ.


Κωνσταντίνα Μητροπούλου19/6/16 .Απ`την εκδήλωση Τ`Ρουσαλιού στον αύλιο χώρο του σχολείου
το Βάστα προώρισται να ζήσει και θα ζήσει.

19/6/16. Απ` τις εκδηλώσεις Τ`Ρουσαλιού στο σχολείο .