"ΒΑΣΤΑ Αρκαδίας" Η ηλεκτρονική εφημερίδα του Συλλόγου των απανταχού Βασταίων "Η ΠΡΟΟΔΟΣ" !!

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - Εκδήλωση Α. Μπάκα


ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΒΑΣΤΑΙΩΝ


… Στις 26 Αυγούστου τα παιδιά της Κατερίνης, του Πετρολαμπράκη και του Θανάση Μπάκα, ο Άγγελος και η Αλεξάνδρα, ήρθαν με τις οικογένειές τους, μετά από πολλά χρόνια από τις ΗΠΑ όπου διαμένουν, αλλά και με πολλούς άλλους συγγενείς Βασταίους, δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς θα ‘λεγα, ήρθαν στις ρίζες τους, στο χωριό τους, στον τόπο των προγόνων μας.
Ήταν ένα οργανωμένο αντάμωμα, από τον Άγγελο και την Αλεξάνδρα, επιθυμία του αδελφού τους Πέτρου, το αναπάντεχο μοιραίο ταξίδι του, δεν του επέτρεψε να είναι κοντά μας. Στην εκκλησία των προγόνων μας τέλεσαν  παραδοσιακά το μνημόσυνο υπέρ γονέων, του αδελφού και των συγγενών τους, κατά πώς  θέλει η παράδοση, μετάλαβαν όλοι τους με σεβασμό, η ατμόσφαιρα ήταν φορτισμένη συναισθηματικά. Μετά το τελετουργικό του μνημόσυνου έγινε το μοίρασμα κατά πως συνηθίζουμε, (κάθε χρόνο της Πεντηκοστής, ο Σύλλογός μας έχει θεσπίσει και τελεί με σεβασμό το μνημόσυνο, εις μνήμη των Απανταχού Βασταίων).
Ακολούθησε το επιμνημόσυνο τραπέζι, άψογα οργανωμένο στον προαύλιο χώρο της εκκλησιάς μας, (βεβαίως έλειπαν τα πουρνάρια) με όλα τα αγαθά στα τραπέζια, στη ζωή, η λύπη και η χαρά πάνε αντάμα, έτσι και τώρα ακολούθησε χορός και τραγούδι, την μουσική είχε αναλάβει ο Ηλίας Καρράς, ωστόσο όσοι μπορέσαμε να παρευρεθούμε σε τούτο το αντάμωμα,  χαρήκαμε από καρδιάς. Η συγκίνηση του Άγγελου και της Αλεξάνδρας ήταν μεγάλη, ο σκληρός δίσκος της μνήμης άνοιξε τις πόρτες του και ξεχύθηκαν οι αναμνήσεις που πολλές από αυτές ήταν πικρές,  δεν ξεχάστηκαν όμως οι παιδικές μικροζαβολιές που μας έδιναν χαρές, θυμηθήκαμε τις πέτρες που παίζαμε κρυφτούλι και τις θέσεις που είχαμε στα θρανία μας στο σχολείο, γέμισε το χωριό μας κόσμο, αλλά και τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα γέμισε Βασταίους. Ο τόπος μας άγονος, οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες  μας επέβαλαν τον ξενιτεμό μας από πολύ μικρή ηλικία, (δεν εγκαταλείψαμε τον τόπο μας για ταξιδάκι αναψυχής), άλλοι έπεσαν στην αγριότητα των ωκεανών και άλλοι στη φουρτουνιασμένη Μεσόγειο, περάσαμε απέναντι πληγωμένοι ψυχικά, τραυματισμένοι σωματικά, όπως - όπως γιατροπορέψαμε τις πληγές μας ΚΑΙ ΝΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ με το ανάλογο κόστος, παρακαλούμε πολύ μη μας αγκιάζετε, σε όλους και για όλους Απανταχού Βασταίους της Διασποράς, που συνέβαλαν με ανιδιοτέλεια τα μέγιστα στο χωριό μας,  ο καθένας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, για την ταπεινοφροσύνη που τους διακατείχε, όλους μα όλους, που ποτέ και για κανένα λόγο δεν ζήτησαν κάποιο αντάλλαγμα, δεν τους ΞΕΧΝΑΜΕ και ταπεινότατα τους λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και ευχόμαστε σε όλους τους απογόνους τους να έχουν υγεία και να διαπρέπουν ο καθένας στον τομέα του. 
Άγγελε και Αλεξάνδρα να είστε καλά για το αντάμωμα που διοργανώσατε στο χωριό μας, το επόμενο να οργανωθεί πάλι καλοκαίρι από όλους μας.
Δυο λόγια για έναν συγχωριανό μας, τον Χρήστο τον Πετρόπουλο, που είναι ένα από τα παλιά μέλη του Συλλόγου μας, και διετέλεσε κατά το παρελθόν γενικός γραμματέας, είναι ένας καταξιωμένος δικηγόρος, προσέφερε τις νομικές του υπηρεσίες στον Σύλλογό μας ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΟΣ, αν όχι όλοι οι περισσότεροι περάσαμε από το γραφείο του, για υποθέσεις μας, και πήραμε τις νομικές συμβουλές του, αλλά όχι μόνο από το γραφείο του, αλλά και από το σπίτι του σε ακατάλληλες ώρες.
Είναι παντρεμένος με την Σταματίνα Φαραντάτου, Ειρηνοδίκη, έχουν 2 παιδιά, το νεώτερο Σωτήρη Πετρόπουλο, που τελείωσε τη Νομική Αθηνών, έκανε την άσκηση του επαγγέλματός του,  ωστόσο ακολούθησε τον Δικαστικό κλάδο, καθώς πρόσφατα πέρασε με επιτυχία στη σχολή Δικαστικής Διοίκησης, ο δεύτερος Κων/νος απεφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων επιτυχώς και υπηρετεί στο Πεντάγωνο, συγχαρητήρια, ευχή μας να είναι όλοι τους καλά.
Στο τέμπλο του Άη-Γιάννη δεξιά, τοποθετήθηκε πρόσφατα, ολόσωμη εικόνα του Προδρόμου, δέηση της οικογένειας Γεωργίου Παν. Ζώη, δια χειρός Ευφροσύνης Γεωρ. Ζώη, ωστόσο πολύ πριν γίνει η ανακαίνιση του ναού, πολλά από τα εικονίσματα καταστράφηκαν από τα νερά που έπεφταν από τη χαλασμένη στέγη. Μεταξύ αυτών ήταν και το εικόνισμα του Άη-Γιώργη, δέηση της οικογένειας Γεωργίου Στριγγλή, που και την συντήρηση αυτού του εικονίσματος ανέλαβε η Ευφροσύνη Γεωρ. Ζώη, ευχόμαστε υγεία στην οικογένειά τους.
Ευχαριστούμε όλους του Βασταίους για τις προσφορές τους στο χωριό μας.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου συγχαίρει τα παιδιά και τα εγγόνια των Απανταχού Βασταίων για τις επιτυχίες τους στις ανώτερες και ανώτατες σχολές.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Μητροπούλου Κων/να
  
                                                                      
Ευχαριστούμε τη Μίνα Παπανδρέου και τη Γεωργία Labell (εγγονή της Γεωργίας Λαμπρακοπούλου - Γαλάνη) για τις φωτογραφίες που μας έστειλαν.