"ΒΑΣΤΑ Αρκαδίας" Η ηλεκτρονική εφημερίδα του Συλλόγου των απανταχού Βασταίων "Η ΠΡΟΟΔΟΣ" !!

Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ






ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΒΑΣΤΑΙΩΝ

…. Πριν μερικά χρόνια το μικρό ορεινό χωριό μας δεν το έγραφε ούτε ο χάρτης (άγραφο χαρτί που λέμε) παρά μόνο στις εκάστοτε εκλογές οι Βασταίοι ήτανε πολίτες που έπρεπε να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους,  το χωριό μας δεν ήταν και δεν είναι η μεγάλη πολιτεία, είναι όμως πολύτιμο φυλακτό στη ψυχή μας και παράδεισος στη μνήμη μας.
Οι οικογένειες – μεγάλες – πολυμελής – ο κλήρος μικρός και ανύπαρκτος για κάποιους άλλους, το διαβατήριο της μετανάστευσης δίνεται στους Βασταίους πολύ πριν το 1900 , το πήραμε όλοι σταδιακά, άλλοι για τις πολύ μακρινές πολιτείες και άλλοι για τις κοντινές, ποιοι ήταν οι τυχεροί και ποιοι οι άτυχοι, λόγω απόστασης, το γνωρίζει ο καθένας μας με το δικό του ξεχωριστό αγώνα.


Ελάχιστοι έως καθόλου ήταν εκείνοι που φεύγοντας ξέχασαν εκείνους που έμειναν πίσω, όλοι και ο καθένας ξεχωριστά έστελναν το υστέρημά τους με τα γνωστά σε όλους εμβάσματα (τσέκια – δέματα) οι ανάγκες ήταν πολλές και μεγάλες, αλλά και τα έργα που φτιάχτηκαν τότε ήταν πολλά και μεγάλα και πρέπει εμείς στο μέτρο του δυνατού να τα συντηρήσουμε (σήμερα).
Το 1954, σε πολύ δύσκολους καιρούς, Βασταίοι με ήθος – κύρος – αξιοπρέπεια – αρχές – κανόνες ζωής – λόγο (μπέσα), αγάπη για τον τόπο που τους γέννησε και σεβασμό στην παράδοση, ιδρύουν το Σύλλογο των Απανταχού Βασταίων «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» και δεν επιδέχεται τούτος ο Σύλλογος καμιά μα καμιά μικροψυχία.
Τούτοι οι Βασταίοι, γενναιόδωρα καταθέτουν αγάπη – με  ψυχή  και καρδιά, υλική αλλά και σωματική προσφορά από το υστέρημά τους και συμβάλλουν όχι με το εγώ αλλά με το εμείς, ιδρυτές και πρωτεργάτες θέλουν να βοηθήσουν τους συγχωριανούς και τον τόπο τους πάση θυσία και τα κατάφεραν (και τώρα η σειρά μας).
Όλες τούτες τις παραπάνω διαχρονικές αξίες της σφιχταγκαλιάζει η νομοτέλεια και φέρνει το Σύλλογό μας μέχρι το σήμερα, με θέσεις, αντιπαραθέσεις, παραλήψεις αλλά προχωρώντας πάντα μπροστά,  για το καλύτερο του Συλλόγου και του χωριού μας.
Στις 12 Μαρτίου του 2017 στην αίθουσα της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας διεξήχθη η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συλλόγου, η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη από παλαιότερα μέλη αλλά και νεώτερα, ταμειακώς εντάξει 163, παρόντες 140, ψήφισαν 135. Τα μέλη βάσει καταστατικού είναι ίσα μεταξύ τους και δεν διαχωρίζονται σε πρώιμα ή όψιμα (πόσο μάλλον σε πληβείους και πατρικίους).
Πρόεδρος της Συνέλευσης προτάθηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα ο παλαίμαχος πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. και ένας ακρογωνιαίος λίθος (αγκωνάρι) του Συλλόγου μας και είναι τιμή και χαρά μας που είναι κοντά μας, ο Κώστας ο Κουλούρης (Γιαννιάς), Γ.Γ η Θεοδώρα (Ρούλα) Λαμπρακοπούλου.
Το απερχόμενο Δ.Σ απολογιστικά αποφάνθηκε την κούπα με τις όποιες πικρίες και απογοητεύσεις να τις βάλει στο πλάι, δεδομένου ότι ο καθένας μας, γνωρίζει πολύ καλά τι έκανε και δεν έπρεπε να κάνει, αλλά και τι πρέπει να κάνουμε όλοι μας, για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη, σεβόμενοι όλοι μας διαχρονικές αξίες αλλά και ότι πρεσβεύει το καταστατικό.
Στις 20 Μαρτίου 2017, στο γραφείο του Συλλόγου, Μάρνη 54 δωρεά Ανδρέα Παναγόπουλου (Καρκάβελου), συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. και έχει ως εξής:
Μητροπούλου Κωνσταντίνα – Πρόεδρος
Σουλαντίκας Πέτρος – Αντιπρόεδρος
Παπανδρέου Ασημίνα – Γ. Γραμματέας
Σουλαντίκας Πέτρος – Β. Γραμματέας
Τσαλίκη Μαρία – Ταμίας
Κατσιώλη Όλγα – Έφορος πολιτιστικών
Καλοτεράκης Διονύσης – Έφορος πολιτιστικών
Παναγόπουλος Παναγιώτης – Μέλος
Αναπληρωματικοί :
Καρράς Ηλίας, Κουλούρη Αικατερίνη, Πετροπούλου Γεωργία.
Εξελεγκτική Επιτροπή:
Κουλούρης Γιάννης, Γκουγκούσης Κώστας, Χρονόπουλος Σωτήρης
Εκπρόσωποι Παναρκαδικής :
Τσαλίκης Χρήστος, Μητρόπουλος Π., Αλεξόπουλος Χρήστος
Εκπρόσωποι Λυκόσουρας
Αλεξόπουλος Νικόλαος, Αλεξόπουλος Χρήστος

Το Δ.Σ. ευχαριστεί όλους σας από καρδιάς για τη συμμετοχή σας και την παρουσία σας και εύχεται σε όλους τους Απανταχού Βασταίους υγεία – καλό Πάσχα – καλή Ανάσταση.

Υ.Γ. : Το χωριό αγναντεύει τις «καθίστρες» και περιμένει τα παιδιά,  τα εγγόνια και τα δισέγγονα των Βασταίων.

Η Πρόεδρος

Μητροπούλου Κωνσταντίνα