"ΒΑΣΤΑ Αρκαδίας" Η ηλεκτρονική εφημερίδα του Συλλόγου των απανταχού Βασταίων "Η ΠΡΟΟΔΟΣ" !!

Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ « ΞΕΝΩΝΑΣ ΒΑΣΤΑ»

  Αγαπητοί Συμπατριώτες Βασταίοι.

       Διάβασα  τις επιστολές των συγχωριανών μας Κων. Κουλούρη και Χρ. Τσαλίκη,  απαντητικές σε επιστολές του ανιψιού μου Νικ. Μητρόπουλου σχετικά με τον ξενώνα στο Βάστα.  Επειδή ο τελευταίος, όπως εμμέσως κατάλαβα ,   ομολογεί ότι δεν   γνωρίζει ορισμένα αληθή γεγονότα, θέλω να συμπληρώσω και διευκρινίσω τα εξής:
        Είμαι μέλος του συλλόγου περισσότερο των τεσσάρων δεκαετιών και αρκετά χρόνια και μέλος του Διοικ. Συμβουλίου του και όπως όλα τα παλαιά μέλη έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα σχετικά με το χωριό μας θέματα. Η συμμετοχή μου, υπήρξε μετά την έναρξη της διενέξεως με τον μισθωτή του ξενώνα  άμεση και συμβουλευτική, αν και δεν τηρήθηκαν οι υποδείξεις μου και τούτο γνωρίζουν  τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου . Η ανάμειξη μου αυτή  υπήρξε και η αιτία που  ο μισθωτής και συγκεκριμένα η σύζυγός του με τις αναρτήσεις και  διαδόσεις  στρέφεται και  εναντίον μου, γεγονός το οποίο και έχω παραβλέψει, μη θέλοντας να πέσω στο επίπεδό τους ,βεβαίως κακώς.
        Η διένεξη ξεκίνησε διότι ο μισθωτής από την έναρξη της μίσθωσης από  1/9/2009 μέχρι  26/10/2014 ( 5 χρόνια ) δεν  ξεπλήρωσε καμία από τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από το μισθωτήριο αλλά χρησιμοποιούσε τον ξενώνα παρέργως  και για τον παραθερισμό ουσιαστικώς της οικογενείας του.
    Τα υπό του μισθωτού υποστηριζόμενα περί δήθεν επενδύσεως σοβαρής, προβλημάτων στη χρήση κλπ αφορούν τον ίδιον και όχι τον Σύλλογο. Είδε τον ξενώνα, τον παρέλαβε ανεπιφυλάκτως, όφειλε να σταθμίσει τους κινδύνους σαν επιχειρηματίας και μάλιστα σε άγνωστο δι αυτόν τόπο ,απεδέχθη τους όρους του μισθωτηρίου και  όλους τους όψιμους ισχυρισμούς του  τους προέβαλε μετά πέντε χρόνια από την έναρξη της μισθώσεως, αφού έκανε χρήση του ξενώνα και δη μετά την καταγγελία της μισθώσεως. Και εν πάσει περιπτώσει γιατί δεν κατήγγειλε αυτός την μίσθωση  εγκαίρως δια υπαιτιότητα του Συλλόγου, αφού η χρήση δεν ήτο η δέουσα αλλά και γιατί παραιτήθη πάσης αξιώσεως με πρακτικό Δικαστηρίου;
   Από τις μη εκπληρωθείσες  υποχρεώσεις του αναφέρω ενδεικτικώς :
     Δεν κατέβαλε μισθώματα ούτε και ολόκληρη την συμφωνηθείσα εγγύηση  για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και
  1. Από ενάρξεως της μισθώσεως μέχρι τέλους 2012 άνοιξε πολύ λίγα Σαββατοκύριακα και μόνο ολόκληρο περίπου τον Αύγουστο 2012 .
  2.   Δε ν άνοιξε  Καθόλου από Οκτώβριο 2013 μέχρι 24/3/2014
  3.   Από Σεπτέμβριο 2014 μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2015  άνοιγε μόνο Σάββατο Βράδυ μέχρι Κυριακή βράδυ.
4. Άφησε τον ξενώνα κλειστό ολόκληρο το καλοκαίρι του 2015.
5. Δεν εξοφλούσε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ που εκδίδονται επ ονόματι του Συλλόγου και η τελευταία διέκοψε δύο φορές την ηλεκτροδότηση του ξενώνα.΄Ηδη χωρίς συναίνεση του Συλλόγου άλλαξε φορέα και άφησε οφειλή στη ΔΕΗ 1.000 ευρώ.
6. ‘Έκλεισε μέσα στον ξενώνα τον Βασ. Πετρόπουλο , συμπατριώτη μας από Αμερική και έφυγε για Αθήνα, ( τον κατέβασαν συγχωριανοί με σκάλα  ) τον Ιούλιο 2013
 7.    Τον ίδιο συμπατριώτη μας έδιωξε από τον ξενώνα τον Αύγουστο 2013 , για να εγκαταστήσει Γάλλους μαθητές ενώ είχε σύμβαση  μαζί του μέχρι και τον Οκτώβριο.
8.    Ουδέποτε  έδωσε λογαριασμό για τις εισπράξεις επί των δωματίων για να υπολογισθεί   και καταβάλει το οφειλόμενο 5ο/ο επ αυτών  ως μίσθωμα.
  Πέρα από αυτή την αντισυμβατική  συμπεριφορά προέβη και σε  ενέργειες απαράδεκτες στα του Συλλόγου . Ανήρτησε στο διαδίκτυο κείμενα απαράδεκτα και συκοφαντικά και επικόλλησε στον ξενώνα πολυσέλιδο κείμενο, που ξεφεύγει πάσης λογικής, με χαρακτηρισμούς και υποδείξεις για τον σύλλογο και τα μέλη της Διοικήσεως του προσβλητικούς και  που στοιχειοθετούν ποινικά αδικήματα( ανίκανοι, παραιτηθείτε, δώστε χώρους στους νεώτερους, έχετε γίνει θλιβεροί, προάγεται  τον σκοταδισμό , την διχόνοια και την συκοφαντία  κλπ).
        Με  γεγονότα σαν αυτά  δεν νομίζω ότι κανείς καλόπιστος πολίτης θα άφηνε τον μισθωτή του να συμπεριφέρεται κατά το δοκούν.
       Δυστυχώς όμως και τα Διοικητικά Συμβούλια του Συλλόγου ( από τον πρώτο έτος της μισθώσεως ) αδράνησαν ,αδιαφόρησαν και δεν εξεδίκησαν τα δικαιώματα και τις απαιτήσεις   του Συλλόγου από τον μισθωτή. Είναι πέραν πάσης λογικής και υποχρεώσεως των να ζητιανεύει ο Σύλλογος μικροποσά με εισφορές, λαχειοφόρους αγορές κλπ και να μην διεκδικεί  τα μισθώματα από τον μισθωτή για την αντιμετώπιση των εξόδων του. Βεβαίως με τον τρόπο αυτό  έχουν διαπράξει το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Συλλόγου που τιμωρείται ποινικώς και να μην νομίζουν ότι επειδή ως Πόντιοι Πιλάτοι έφεραν το θέμα στη Γενική Συνέλευση προς απαλλαγή ευθυνών έχουν πετύχει τούτο.

      Παρά τα ανωτέρω , μετά από καταγγελία της μισθώσεως με την οποία αυτή ελύθη,  το Διοικ. Συμβούλιο του Συλλόγου , καίτοι η συμπεριφορά του μισθωτή  είχε αποδειχθεί ότι δεν θα άλλαζε και ο σύλλογος είχε βάσιμους λόγους να αρνηθεί τούτο, ήλθε σε διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέας μισθώσεως και μάλιστα με πολύ ευνοϊκότερους  όρους για τον μισθωτή. Τρείς φορές έγιναν συναντήσεις στο γραφείο μου και συμφωνήθηκαν όλοι οι  όροι της νέας μίσθωσης . Δυστυχώς ο μισθωτής  μετ ολίγον υπαναχωρούσε από τα συμφωνηθέντα.  Έχω καταρτίσει τρία σχέδια μισθωτηρίου  αντίγραφα των οποίων παραλάμβανε ο μισθωτής και εν συνεχεία ηρνείτο να υπογράψει και αντιθέτως παρουσίαζε στην  Πρόεδρο του Διοικ. Συμβουλίου δικό του μισθωτήριο με άλλους όρους απαράδεκτους για εκμισθωτή..

   Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να φθάσουμε στην σημερινή κατάσταση που όλοι βεβαίως γνωρίζουμε.
        Όσον αφορά το νόμιμο η μη της εκμισθώσεως , που αναφέρεται σε κάποια επιστολή η γνώμη μου είναι η κατωτέρω την οποία άλλωστε έχει αποδεχθεί και ο Δήμος Μεγαλοπόλεως
     Στον ξενώνα  έχει μόνο τη χρήση  ο Σύλλογός μας την οποία έχει παραχωρήσει ο Δήμος  ως  σωματείο κατ αρθρ 267 πρώην Κώδικα Κοινοτικού και Δημοτικού  ( ήδη με τον νέο Κώδικα κατ άρθ 185) διότι ασκεί δραστηριότητα κοινωφελή και έχει σκοπό να προάγει τα τοπικά συμφέροντα.    Εντός των ορίων του σκοπού τούτου ο Σύλλογος είχε το δικαίωμα της προαγωγής των τοπικών συμφερόντων δια  της  παραχωρήσεως της χρήσης του σε τρίτο (δηλ.  εκμίσθωσης ). Και αυτός είναι ο σκοπός της διατάξεως αφού τα σωματεία  αυτά δεν επιτρέπεται να
λειτουργήσουν αυτόν επ’ ονόματι των αφού δεν επιτρέπεται να κάνουν έναρξη εμπορικού επαγγέλματος και εκδίδουν σχετικά στοιχεία.
      Η εκμίσθωση  αυτή έγινε με  συγκατάθεση του Δήμου σιωπηρώς ( τότε Δημάρχου Τσιριγώτη ) αλλά και  μεταγενέστερα σιωπηρώς ο Δήμος είχε συγκαταθέσει σε τούτο αφού προκειμένου να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας του ξενώνα στο όνομα του μισθωτή ο Δήμος ( συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Μπούρας )  βοήθησε   και οικονομικώς  ακόμη για την δημιουργία βόθρου προαπαιτούμενου προς τούτο.
      Επί πλέον  και οι δύο ανωτέρω Δήμαρχοι αλλά και άλλα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων είχαν επισκεφθεί τον ξενώνα πολλάκις είχαν γευματίσει και ‘έβλεπαν την λειτουργία από  τον μισθωτή και τελούσαν σε πλήρη γνώση τούτου χωρίς την παραμικρά αντίρρηση η διαφωνία.
      Παραχώρηση και εκμίσθωση ιδία με την του ξενώνα μας γίνεται και σε πολλά άλλα δημοτικά διαμερίσματα (π.χ Καρύταινα κλπ ).
      Όσον αφορά τον υπό ορισμένων ισχυρισμό ότι ο Σύλλογος δεν αποτελεί κερδοσκοπικό σωματείο και δεν δικαιούται να εκμισθώνει  ακίνητα διότι αποκομίζει κέρδη, πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτός είναι αβάσιμος . Ας ανατρέξουν στους σκοπούς του Συλλόγου ,σε σχετική νομολογία και  θεωρία  περί κερδοσκοπικών σωματείων. Ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας του σωματείου δεν σημαίνει εγκατάλειψη επιδιώξεως από το σωματείο οποιουδήποτε ωφελήματος. Εκείνο που αποκλείεται είναι  η διανομή κερδών και συνεπώς νομίμως τα σωματεία εκμισθώνουν ακίνητα προς είσπραξη χρημάτων  για την αντιμετώπιση των αναγκών τους.
    Ζητώ συγνώμη που χρησιμοποίησα και ορισμένους νομικούς όρους για καλύτερη κατανόηση,.
     Ελπίζω με την παρούσα να  έγινε κατανοητό το θέμα του ξενώνα και να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Κανείς δεν θέλει να είναι ο ξενώνας κλειστός αλλά να λειτουργεί για τον σκοπό που παρεχωρήθη η χρήση του  και εκμισθώθη , με τις συμφωνίες και τους νόμους και κυρίως με καλή πίστη   .
                                                                   Ευχαριστώ για την καταχώρηση
                                                                         
                                                         Χρήστος Πετρόπουλος.