"ΒΑΣΤΑ Αρκαδίας" Η ηλεκτρονική εφημερίδα του Συλλόγου των απανταχού Βασταίων "Η ΠΡΟΟΔΟΣ" !!

Τρίτη, 10 Μαΐου 2016

Το χρονικό του εορτασμού του Πάσχα στο Βάστα το 2016

Η εορταστική ατμόσφαιρα για το Πάσχα στο χωριό  άρχισε να φαίνεται απ`το Σάββατο του Λαζάρου όπου άρχισαν να φθάνουν δειλά, δειλά κάποιοι συγχωριανοί με τους φίλους τους.για να περάσουν τις άγιες μέρες στην αγαπημένη γενέτειρα, το όμορφο Βάστα μας...
   Τη μεγάλη Τετάρτη έγινε ο στολισμός της πλατείας μας από τον Πρόεδρο του χωριού και το Δ.Σ. του συλλόγου και τη Μεγάλη Πέμπτη μετά τα δώδεκα ευαγγέλια άρχισε ο στολισμός του επιταφίου  από γυναίκες του χωριού και του Δ.Σ.  με λουλούδια της Βασταίϊκης φύσης .Οφείλουμε ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους συντελεστές που έδωσαν την ψυχή τους για να βγει ένα τόσο όμορφο αποτέλεσμα.
   Τη Μεγάλη Παρασκευή το μεσημέρι και μετά την αποκαθήλωση, παπάς και συγχωριανοί μετέβησαν στο νεκροταφείο όπου  έγινε τρισάγιο υπέρ των ψυχών των θανόντων Βασταίων.
   Ο Παπακώστας από νωρίς άρχισε να ψέλνει την ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής (είχε βλέπετε να πάει και σε άλλο γειτονικό χωριό) , ωστόσο η περιφορά έγινε με μεγάλη κατάνυξη και ακολουθήθηκε από πολύ κόσμο που έψελνε το "Παναγία Δέσποινα φύλαγε τους δούλους σου, κύριε ελέησον" και βέβαια κατά το έθιμο όλος αυτός ο κόσμος μετά την περιφορά και κατά την είσοδο στην εκκλησία πέρασε κάτω απ`τον Επιτάφιο.
   Το μεγάλο Σάββατο ασφαλώς όλοι επιδόθηκαν στίς προετοιμασίες της μαγειρίτσας και του εορταστικού τραπεζιού. Το Βράδυ του Σαββάτου στις 11μ.μ. η καμπάνα του χωριού έστειλε το χαρμόσυνο μήνυμα της ανάστασης του θεανθρώπου  και όλοι μικροί  μεγάλοι με τις λαμπάδες στο χέρι , γέμισαν ασφυκτικά  την εκκλησία περιμένοντας το "δεύτε λάβετε φως" που ακούστηκε στις δώδεκα τα μεσάνυχτα και ακολούθησε η λειτουργία μέχρι τις 2:00π.μ. Μετά την ακολουθία της Ανάστασης ,το Δ.Σ. του συλλόγου ,όπως τα τελευταία τρία χρόνια, πρόσφερε σε όλους κατά την έξοδο, το παραδοσιακό κόκκινο αυγό και πασχαλινό κουλούρι.
   Κυριακή του Πάσχα του 2016 και η ατμόσφαιρα του χωριού είχε γεμίσει απ`τους ήχους του κλαρίνου (Στη διαπασών...)  από πολλά σπίτια του χωριού που είχαν ανοίξει, αλλά και την τσίκνα απ` τους οβελίες, τα κοκορέτσια και τα κοντοσούβλια. Αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι οι Βασταίοι δεν το βάζουν κάτω ούτε και στις δύσκολες στιγμές που περνάει ο τόπος μας. 

 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ

Πάσχα 2016- Το μεγάλο ευχητήριο πανό του Δ.Σ. 
Πάσχα 2016-Το εορταστικό φωτισμένο καμπαναριό μας
Μεγάλη παρασκευή του 2016
2016, Η περιφορά του επιταφίου.
Πάσχα 2016-  Δεύτε λάβετε φως


Πάσχα 2016-  Η ολοκλήρωση της Αναστάσιμης ακολουθίας  Πάσχα  2016-- Αυγά και κουλούρια που πρόσφερε  το Δ.Σ.